Встановлення таїнств Євхаристії та Священства

Страсний четвер.

Сьогодні є день, коли Ісус Христос встановив таїнства Євхаристію та Священство.
Звершення таїнств Євхаристії і Священства мало місце в Єрусалимі у Страсний Четвер.
Там в Єрусалимі, в цьому вибраному і єдиному домі, майже 2 тисячі років тому мало місце це найважливіше згромадження в історії світу.
Там в цьому неповторному домі Єрусалиму, в цей пам’ятний вечір звершення Пасхи, Ісус „возлюбивши своїх, до кінця їх возлюбив” (Ів 31,1), звершує Пресвяту Страсну П’ятницю.
Там у Великий Четвер Ісус встановлює таїнство Священства для оприсутнення цієї Жертви, промовивши тими словами „Чиніть це на мій спомин”.
Там у цьому святому місці Божого вподобання, Ісус на віки подарував нам таїнства Євхаристії і Священства. Ці дари Божої любові і Божої покори, дари Пасхи і Нового Примирення.
Як не має Євхаристії без Священства, так само не має Священство без Євхаристії. Не дасться цих двох таїнств розділити, не можна глибоко їх розуміти, як тільки разом вспів залежних, встановлених для спасенного добра Божого Народу.
Слуга Божий, незабаром блаженний папа Йоан Павло ІІ, в одному з важливих документів Церкви пише такі слова: „Євхаристія є головною і центральною рацією існування таїнства Священства. Тому священик в особливий і винятковий спосіб є пов’язаний з Євхаристією. Є „з неї” і „для неї”. Він є також особливо відповідальний за неї. Вірні очікують від священика виняткових доказів пошани і любові до Євхаристії, щоб через неї могли підкріплювати і оживлювати самих себе”. (Под. O tajemnicy i kulcie
Eucharystii, 2).
Ісус Христос встановлюючи Євхаристію, консеквентно прийняв рішення встановити таїнство Священства. Тільки в руки вибраної через себе людини Він міг зложити Євхаристію.
Так, отже, народжується Церква. Так Церква у продовж століть розуміє зв’язок Священства з Євхаристією. О. Михайло ГОЛДОВИЧ

Залишити відповідь